Ieboek

Mijn moeder, diep in de tachtig, leest elektronisch. Ze is verrukt over het gemak van haar ieboek, ‘je kan hem met een hand vasthouden, ook in bed’, en verbijsterd over de capaciteit, ‘er kunnen wel honderd boeken op’. Minstens zo handig is dat ze lettergrootte onbeperkt kan aanpassen maar dat houdt ze liever voor zichzelf.

Ook ik ben heel blij met mijn e-reader. Hoewel ik me op de een of andere manier tegelijk schuldig voel ten opzichte van de uitgeef- en drukcomplex. Al die drukkers, vormgevers, boekwinkels, uitgeverijen, allemaal volstrekt overbodig. Al die bomen die nu rustig blijven doorgroeien om iets moois te doen met CO2, dat is fijn maar het resultaat van deze voors en tegens is niet de happy reader die er rationeel wel zou moeten zijn.

Daar komt nog bij dat de leeservaring net iets teveel in de buurt blijft van een handgemaakte pdf van iets anders wel moois op een matig schermpje. Natuurlijk, de capaciteit is enorm, ik heb altijd mijn hele boekenkast altijd bij me, zelfs aan een winderige Walese kust, het paperwhite scherm is goed leesbaar, zelfs op een bright sunny day, en de ‘glow in de dark’ achtergrondverlichting maakt een bedlampje overbodig. En het motje dat me helpt bij het omslaan van de pagina’s, heen en terug, verkies ik boven de zilvervisjes die uit mijn papieren boeken schieten.

De meest boeken koop ik, of leen ik, op voorspraak van een recensent of een betrouwbare vriend of kennis of gewoon op de vormgeving van de cover. En als ik ze niet zelf koop dan krijg ik ze voor mijn verjaardag. Ik maak in het eerste geval een mentale aantekening die ik terstond vergeet, of een foto van het artikel die op moment surpreme onvindbaar blijkt. En voor mijn verjaardag krijg ik alleen papieren boeken, een ebook heb ik nog nooit gekregen maar lijkt me ook een onbeschrijflijk lullig kado. ‘

Via verschillende sites heb ik nu minstens vijftig boeken aangeschaft waarvan een aantal dubbel en sommige zelfs driedubbel. Want in dit nieuwe proces gaan een aantal ‘kernwaarden’ verloren. Behalve de vormgeving van de cover, z/w biedt toch minder onderscheidend vermogen dan goud op snee, de dikte of gewicht van het boek, de papiersoort, het font, het bandje en de band met de gezellige boekhandel of de lieve schenker. De ‘aantekening’ die ik wel kan maken heeft minder de emotionele band dan het kaartje met het handgeschreven ‘lieve gerbrand, voor je 50ste verjaardag’.

In dropbox, bij gebrek aan beter mijn virtuele boekenkast, staan dus nu een aantal dubbele boeken broederlijk naast elkaar. Via Calibre, een open source oplossing van dito kwaliteit, probeer ik een beetje orde in deze nieuwe chaos te houden. Want die aanschaffingen moeten worden gesynced tussen al mijn e-readers. Meervoud, want erop gaan zitten vindt het apparaatje niet prettig. En ook op mijn tablet kan ik ereaden en op mijn smartphone trouwens ook.

En dan de leeservaring. Als uitgever zou je je toch kapot moeten schamen als je klanten voor bijna dezelfde prijs als een papieren boek een ebook met een armoedig jpg’je van de papieren cover in linkerbovenhoek aanbiedt? Een serie lege pagina’s en een bizarre reeks codes aan het begin en het einde? Paginanummers zonder relatie met de werkelijke pagina (want die is er niet)? Een curieuze samengestelde bestandsnaam? En dat allemaal ook nog achter een digitale sleutel?

Natuurlijk kan ik via een ingebouwd woordenboek de betekenis van woorden achterhalen door er simpelweg op te klikken, zinnen of delen ervan ‘onderstrepen’ en ‘aantekeningen’ maken maar die aantekeningen verdwijnen als sneeuw bij elke nieuwe sync. Ik zag een wereld aan mogelijkheden opdoemen maar ben teleurgesteld in de houtje touwtje oplossingen die de providers mij aanbieden.
Ik had mij willen abonneren op Tommy Wieringa, ik had slimme observaties willen delen met vrienden in de cloud, ik had via mijn smartphone boeken mijn verlanglijstje willen publiceren, ik had gewaarschuwd willen worden als ik een boek al had aangeschaft, soms wil ik mijn boeken voorgelezen hebben, ik had… Nou ja ik had zoveel. Maar zo lang mijn moeder zich elke weer verbaasd over het feit dat dat het die ebook onthoud waar je de vorige keer bent opgehouden is er toch ergens winst geboekt.