De waarde van goed design

Een enigszins vervreemdende ervaring, de uitreiking van de iF’s 2014 in Munchen afgelopen tijdens de Creative Business Week. Toch wel zo’n 1.800 vooral mannen die soms helemaal vanuit Japan kwamen aangevlogen om getuige te mogen zijn van een – wat niet anders kan worden omschreven dan – goedlopende designprijzenfestival waarvan er meer zijn. De context, het spectaculaire BMW Welt, bracht weinig allure, zeker geen sfeer, laat staan enige vorm van spanning.

Gesmeerd verliep het zeker, en dat mag ook eigenlijk wel na 61 (!) jaar iF. Ooit verbonden aan de Hannover Messe maar sinds 2012 uitgereikt in München en gehuisvest in Hamburg. Een dag na de uitreiking werd in het Havenkwartier van die Hanzestad een permanente tentoonstelling geopend en waarschijnlijk is die stad vanaf volgend jaar ook gastheer van de uitreiking. Dat wil zeggen als de veelbesproken Philharmonie tegen die tijd (wel) klaar is.

Organisator iF International Forum Design GmbH iF, is sinds 2001 de volledige dochter van de Industrie Forum Design e.V. En de leden van die vereniging, een soort BNO, bepalen nog steeds op hoofdlijnen het beleid en dat verklaart weer waarom iF ten opzichte van andere designprijzen redelijk is geprijsd. Bedrijven betalen € 450 bij inzending en nog eens € 2.600 (all-inn) bij erkenning. De prijzen voor communication design liggen wat lager. De organisatie wordt geleid door Ralph Wiegmann en telt ca 25 medewerkers.

iF is in alle opzichten de overtreffend desingprijzentrap. Een 34 koppige internationale jury beoordeelde dit jaar in drie dagen 4.615 inzendingen uit 55 landen verdeeld over drie categorieën. 1.626 daarvan ontvingen het felbegeerde label (1.220 producten, 311 communicatie-uitingen en 95 verpakkingen). Er werden in twee uur door directeur Raph Wiegmann 75 iF gold awards uitgereikt. En dat was feitelijk ook het enige wat er in München gebeurde. De omvangrijke catalogus wordt volgend jaar definitief vervangen door een app die dit jaar het licht zag.

iF maakt gebruik van lokale vertegenwoordigers en organiseert in opdracht andere designprijzen, bijvoorbeeld de International Bicycle Competition. De uitreiking van de eveneens door iF georganiseerde veel kleinschaliger ‘Universal Design’ award, een usebility award was vooral interessant vanwege het feit dat een 100 man sterke publieksjury die ‘favorieten’ konden aanwijzen.

Vooral interessant zijn de metrics die bijvoorbeeld leren dat terwijl het aantal inzendingen uit Azië gestaag toeneemt, het merendeel van de gold awards stevig in handen blijft van Europese en Amerikaanse inzenders. Sinds 2008 organiseert iF een internationale ‘concept design award’, een gesponsorde geldprijs voor talentvolle studenten. Inmiddels staat het aantal inzendingen op ruim 40.000 (!), allemaal doorzoekbaar via de website.

Nederland scoort in het algemeen goed, vooral als Philips mag worden meegerekend. Sinds 1974 behaalde onze multinational 568 ‘Auszeichnungen’ en was dit jaar met 5 keer goud zelfs een van de toppers. Maar ook de SENZ met een nieuwe stormparaplu, Mosa met led-tegels, Den Hartog Musch met hun Vialiana stoplicht, het Wingman condoom, van Berlo met een reddingsmiddel etc., brachten de score voor ‘Dutch Design’met 33 keer ‘Gold’ op maar liefst 44%!

iF bestaat al decennialang in een steeds beter wordende verstandhouding naast de enigszins vergelijkbare maar prestigieuzere reddot, die op haar beurt de nog prestigieuzere Amerikaanse IDEA Awards voor moet laten. De echte die hards gaan op voor tenminste twee van de drie. Maar zelfs dan weegt de investering van pak hem beet € 10.000 kennelijk ruimschoots op tegen de publicitaire tegenwaarde.

  • www.ifdesign.de
  • www.bmw-welt.com
  • if-universaldesign.eu