Creative Nederland

Het onlangs gepresenteerde Nederland branding logo krijgt onderuit de zak. Van vakgenoten die het veel beter en van Jan Publiek die het goedkoper, nee natuurlijk veel goedkoper hadden gedaan. Designschrijver #Roel Stavorinus hing zijn kritiek in Marketingtribune bij gebrek aan argumenten zelfs op aan een heuse scoop! Tot zover het goede nieuws.

Elk land krijgt het logo dat het verdient. Maar verdienen we wel een logo? Behalve het besef dat het oranje tulpje aan vernieuwing toe was, is die vraag niet gesteld. Het proces dat tweeënhalf geleden werd ingezet met een advies van de ‘Commissie Buijink’, leidde tot een breed gewaardeerd, jawel, advies van nation branding expert Simon Anholt dat erop neer komt dat je (als land) vooral moet doen waar je voor gebeld wilt worden. Een logo is dan niet meer dan een label voor deze ‘symbolic actions’.

Tweeënhalf jaar? Of dat niet sneller kan? Ja, ongetwijfeld, maar niet bij ons in de polder. Commissie, advies, stuurgroep, uitwerking, presentatie en implementatie. Steeds opnieuw voorzien van politiek en ambtelijk draagvlak, nagenoeg zonder budget en met betrokkenheid van alle betrokken stakeholders. Van VSNU tot NOCNSF en van agri tot creatief. Want we waren er als sector wel degelijk bij betrokken. En via een memorabele en zeer gewaardeerde bijeenkomst voor ambtenaren in het Ministerie van Algemene Zaken droegen we zelfs op dat moment ontbrekende kennis en argumenten aan voor de vormgeving van een effectief proces. Ja, en Roel Stavorinus sprak er op uitnodiging van Creative Holland als deskundige, overigens net als Peter Kentie, Mark van Iterson en Tom Dorrestein.

NL-logoDe ontwerpers van Studio Dumbar kunnen gelukkig gezien hun ervaringen met het rijksbrede logo, wel tegen een stootje en dat maakte ze tot de ‘best man for the job’. Wie herinnert zich niet de mediastorm naar aanleiding van de tien miljoen euro kostende (bezuinigings-) operatie? ‘Tien miljoen voor zo’n blauw streepje?’ Diezelfde huisstijl uit 2008 die nog steeds staat als een huis en waar je niemand meer over hoort? In elk geval zijn de ontwerpers erin geslaagd om de wezenloze eis waarbij ‘Netherland’, het beneden de moerdijk verafschuwde ‘Holland’ moest doen vergeten, door een handige oplossing te neutraliseren.

En dan over die kosten. Een plus een is twee denkt de oppervlakkige lezer, en dat zijn we allemaal. Twee ton, ontwerpje en kassa! Maar ‘we’ als vakgenoten weten natuurlijk wel beter want ook in dit geval waren de ontwerpkosten de sluitpost van de toch al ontoereikende begroting. Het is niets minder dan een schandaal dat we als land, dat voor het grootste deel afhankelijk is van onze export, niet meer over hebben voor de vormgeving van onze identiteit maar tegelijk ook niets minder dan een godswonder dat we dankzij Studio Dumbar er toch een hebben!

Of we nu blij en tevreden moeten zijn? ‘Tevredenheid is blijven verlangen naar wat je al hebt’ luidt een tegeltjeswijsheid. Natuurlijk, ik had net als veel anderen liever een ‘bald statement’ gezien. Maar daarvoor is leiderschap nodig. Vooral leiderschap van de verantwoordelijke politici. En dat was enige dat écht ontbrak.

En Roel, een beetje googelen zo nu en dan kan geen kwaad. Vrijdag stond het logo namelijk al pontificaal in de Staatscourant waarmee jouw vermeende ‘lek’ ook is onthuld. En lees voor het echte verhaal ook eens creative holland!